FBI: Πώς ο Πούτιν έστησε «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ευρώπη

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 05/09/24 - 13:41

Στη δίωξη δύο Ρώσων πολιτών προχώρησε χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάσχοντας πάνω από 30 διαδικτυακά domains που συνδέονται με μια ρωσική επιχείρηση επιρροής των αμερικανικών εκλογών και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. 

«Το μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι σαφές: δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στις προσπάθειες αυταρχικών καθεστώτων να εκμεταλλευτούν το δημοκρατικό μας σύστημα», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωνε την αποκάλυψη της ρωσικής επιχείρησης. 

Ωστόσο, ο ογκώδης φάκελος πληροφοριών που κατατέθηκε στο δικαστήριο από το FBI αποκαλύπτει επίσης μια παράλληλη εκστρατεία από το Κρεμλίνο χειραγώγησης Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων με δημόσια επίδραση. 

O στόχος της ρωσικής αυτής εκστρατείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico, ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να δυσφημήσει την Αμερική και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πλήθος ρωσικών εγγράφων, υπομνημάτων και πρακτικών από ρωσικές συναντήσεις ψυχολογικού πολέμου.

Ο φάκελος των 277 σελίδων που κατατέθηκε από το FBI, στο πλαίσιο της απαγγελίας κατηγοριών στους δύο Ρώσους την Τετάρτη, περιγράφει λεπτομερώς τα ρωσικά σχέδια «παρείσφρησης» στο μυαλό και στην καρδιά των Ευρωπαίων, όπως σημειώνει το Politico.

Υπόμνημα από τη «Social Design Agency», μία ρωσική εταιρεία ΙΤ που λειτουργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή προσωπάρχη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Κιριγιένκο, περιγράφει ένα σχέδιο στοχοποίησης ατόμων μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να παρακάμπτονται τα φίλτρα bot των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό έγγραφο, στόχος της εκστρατείας είναι να «προκαλούνται στο κοινό αντιδράσεις λογικές (όπως “αλήθεια, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;”) και συναισθηματικές (όπως “οι Αμερικανοί είναι τόσο καθάρματα”)». 

Η ψυχολογική αυτή επιχείρηση βασιζόταν επίσης στα λεγόμενα «δίδυμα domains» για τη διασπορά fake news που διακινείτο σαν αυθεντικό μεγάλων δυτικών Μέσων. 

Τα domains περιελάμβαναν ιστοτόπους «σωσίες» των Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Süddeutsche Zeitung, Delfi και χρηματοδοτούνταν με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με τη δικογραφία. 

Η ομάδα του ρωσικού ψυχολογικού πολέμου αναγνώριζε τη Γερμανία ως έναν εξαιρετικά «ευάλωτο στόχο για τη ρωσική επιρροή». 

«Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι απ’ ό,τι οι Γάλλοι», σημειώνεται σε ένα από τα ρωσικά έγγραφα – αναφερόμενο προφανώς στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο. 

«Πρώτον και κύριον, πρέπει να δυσφημίσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιτεθούν στην ατελέσφορη πολιτική των κυρώσεων», φέρεται να ανέφερε ρωσικό εσωτερικό υπόμνημα, σύμφωνα με το FBI. 

Αλλο έγγραφο της Social Design Agency υπό την ονομασία «Υποκίνηση διεθνών συγκρούσεων» περιγράφει μια επιχείρηση που στοχεύει συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος της, «να κλιμακώσει εσωτερικές εντάσεις προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και να «επηρεάσει υπάρχουσες συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνηέντως καταστάσεις σύγκρουσης» μέσω ψευδών άρθρων, influencers, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο πρόσθετε πως σκοπός είναι η «αποσταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης» σε Γαλλία και Γερμανία «μέσω της διασποράς περαιτέρω ψευδών αφηγημάτων, fake βίντεο, εγγράφων και καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών, σχολίων στα social media και σχολιασμού από influencers». UnmuteRemaining Time -0:00 FullscreenAdvertisement

Πηγή: Politico , μέσω kathimerinis.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ