Ήταν ένα μεγάλο, εντυπωσιακό, στρατηγικής και συμβολικής σημασίας χτύπημα. Και μόνο η πρωτοφανής απάντηση του Κρεμλίνου με εκτεταμένα αντίποινα εναντίον αμάχων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και όχι κατά στρατιωτικών στόχων, δείχνει το μέγεθος του πλήγματος στο γόητρο της εμπόλεμης Ρωσίας.
Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για το τι προκάλεσε τη δραματική έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα του Κερτς;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες, όχι όλες πολύ αξιόπιστες.
Η Ρωσία έσπευσε να πει ότι επρόκειτο για βόμβα σε φορτηγό (φορτηγό), αλλά δεν είπε ποιος την ενορχήστρωσε.
Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα φορτηγό – φέρεται να προέρχεται από τη ρωσική πόλη Κρασνοντάρ, μια ώρα οδικώς από τη διάβαση – να κινείται δυτικά κατά μήκος της γέφυρας τη στιγμή της έκρηξης.
Ρώσοι αξιωματούχοι κατονόμασαν έναν 25χρονο άνδρα από το Κράσνονταρ, τον Σαμίρ Γιουσούμποφ, ως ιδιοκτήτη του φορτηγού, και είπαν ότι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία συγγενής, ο Μαχίρ Γιουσούμποφ, ήταν ο οδηγός.
Όμως, η προσεκτική εξέταση του βίντεο φαίνεται να δείχνει ότι το φορτηγό δεν είχε καμία σχέση με την έκρηξη.
Το βίντεο δείχνει μια τεράστια βολίδα να εκρήγνυται ακριβώς πίσω – και στη μία πλευρά – του φορτηγού καθώς αρχίζει να ανεβαίνει σε ένα υπερυψωμένο τμήμα της γέφυρας.Η ταχύτητα με την οποία άρχισε να διαδίδεται στους ρωσικούς κύκλους η θεωρία του παγιδευμένου φορτηγού ήταν ύποπτη.
Το Κρεμλίνο θα προτιμούσε μια τρομοκρατική ενέργεια από μια πιο ανησυχητική πιθανότητα: να επρόκειτο για μια τολμηρή πράξη δολιοφθοράς που πραγματοποιήθηκε από την Ουκρανία.
«Έχω δει πολλά μεγάλα IEDs [αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς] στην εποχή μου», δήλωσε στο BBC ένας πρώην ειδικός του βρετανικού στρατού στα εκρηκτικά. «Αυτό δεν μου μοιάζει τέτοιο».
Μια πιο εύλογη εξήγηση, είπε, είναι μια τεράστια έκρηξη κάτω από τη γέφυρα – πιθανώς να πραγματοποιήθηκε με τη χρήση κάποιου είδους κρυφού θαλάσσιου drone.
«Οι γέφυρες είναι γενικά σχεδιασμένες για να αντιστέκονται σε καθοδικά φορτία στο κατάστρωμα τους και σε ένα ορισμένο ποσό πλευρικής επιβάρυνσης από τον άνεμο», είπε. “Δεν είναι γενικά κατασκευασμένα για να αντιστέκονται σε ανοδικά φορτία. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός αξιοποιήθηκε στην ουκρανική επίθεση.”
Ορισμένοι παρατηρητές έχουν σημειώσει ότι σε ένα από τα άλλα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, κάτι που μοιάζει με το κύμα πλώρης μιας μικρής βάρκας εμφανίζεται δίπλα σε ένα από τα στηρίγματα της γέφυρας, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από την έκρηξη.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησαν κάποιες εικόνες στα ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ένα μυστηριώδες μη επανδρωμένο σκάφος που ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στη ναυτική βάση της Ρωσίας στην πόλη της Σεβαστούπολης της Κριμαίας.
Έμοιαζε με μεγάλο μαύρο καγιάκ, με αισθητήρες τοποθετημένους σε σχήμα τόξου και μια λευκή συσκευή που έμοιαζε με περισκόπιο στην κορυφή του.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, το σκάφος ρυμουλκήθηκε και ανατινάχθηκε.
«Ανακαλύφθηκε τμήμα ενός μη επανδρωμένου οχήματος», φέρεται να είπε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης που ελέγχεται από τη Ρωσία.
“Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αυτή ή κατασκευή καταστράφηκε με έκρηξη στη θάλασσα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία έχει πρόσβαση σε τέτοιο μυστικό εξοπλισμό.
«Υπάρχουν βάσιμες αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι Ουκρανοί έχουν χτυπούν με θαλάσσια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα », είπε ο Βρετανός ειδικός .
«Αυτή η επιχειρησιακή ιδέα έχει αναπτυχθεί μέσα σε χρόνια, όχι σε μήνες».
Αν έτσι κατάφερε η Ουκρανία να επιτεθεί στη γέφυρα του Κερτς, εκατοντάδες μίλια από εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, τότε είναι μια από τις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις του Κιέβου μέχρι στιγμής.
Αλλά εκτός από μερικούς ψίθυρους στην πρωτεύουσα, κανείς δεν επιβεβαιώνει τη θεωρία.
Μάλιστα, σε μια δήλωσή του χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, φάνηκε να ενστερνίζεται τη θεωρία της Μόσχας για τη βόμβα με φορτηγό.
«Οι απαντήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωσή του. Η έκρηξη, είπε, ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών μαχών μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του ρωσικού κατεστημένου ασφαλείας.
«Αυτή είναι μια συγκεκριμένη εκδήλωση της σύγκρουσης μεταξύ της FSB [της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας] / PMC [ιδιωτών στρατιωτικών εργολάβων, όπως η ομάδα Wagner] από τη μια πλευρά, και του Υπουργείου Άμυνας / του γενικού επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την άλλη.», είπε.
Γνώριζε ο κ. Ποντόλιακ κάτι που δεν γνώριζαν όλοι οι άλλοι; Ή μήπως τρολάρει τη Μόσχα, παίζοντας με εξαιρετικά τεντωμένα νεύρα της από τις πρόσφατες αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε.
Όπως και τα προηγούμενα “μεγάλα” επεισόδια φθοράς της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένης της βύθισης της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και της μυστηριώδους επίθεσης τον Αύγουστο που κατέστρεψε μια ρωσικη αεροπορικη βάση στην Κριμαία – το Κίεβο είναι πολύ χαρούμενο που κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης εκστρατείας ενημέρωσης που έχει πραγματοποιήσει η Ουκρανία, μαζί με τις στρατιωτικές της προσπάθειες, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.
Προς το παρόν, φαίνεται να λειτουργεί.