Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αμφιβάλλουν ολοένα και περισσότερο ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό το τρέχον πλαίσιο, σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία, εάν συμφωνηθεί, υποτίθεται ότι θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις. Η Φάση 1 διακόπτει τις μάχες για έξι εβδομάδες, επιτρέποντας την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ομήρων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
Στη δεύτερη φάση, το Ισραήλ και η Χαμάς υποτίθεται ότι θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα πραγματοποιηθεί στη Φάση 3.
Το Ισραήλ και η Χαμάς γενικά συμφωνούν με τους όρους που ορίζονται στο πλαίσιο της Φάσης 1, αλλά διαφωνούν για το πώς θα τερματιστεί επίσημα ο πόλεμος, σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους. Παρά την αρχική αισιοδοξία για τη συμφωνία, οι αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι αυτές οι διαφωνίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν ολόκληρο το σύμφωνο.
Η φάση 2 είναι «το σημείο κόλλημα», είπε ένας από τους αξιωματούχους. «Αν η Φάση 1 μπορούσε να γίνει στο κενό, θα το είχαμε κάνει μέχρι τώρα».
Η Χαμάς θέλει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα συμφωνήσουν να αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακα έως ότου οι δυνάμεις του διαλύσουν πλήρως τη Χαμάς - ένας στόχος που θα μπορούσε να πάρει μήνες, αν όχι χρόνια, για να επιτευχθεί.
Η Χαμάς δεν θα υπογράψει κανένα μέρος της συμφωνίας —ακόμα και μια αρχική κατάπαυση του πυρός— έως ότου το Ισραήλ συμφωνήσει στις απαιτήσεις του. Στην πραγματικότητα, η Χαμάς έχει δώσει ένα τελεσίγραφο όλα ή τίποτα που είναι απίθανο να εγκρίνει το Ισραήλ. Καμία πλευρά δεν δείχνει σημάδια ότι είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, ανησυχώντας τους αξιωματούχους του Μπάιντεν ότι οι μάχες θα διαρκέσουν για μήνες περισσότερο.
«Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ισραηλινή πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
«Υπάρχει συμφωνία ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο τέλος των έξι εβδομάδων. Τουλάχιστον θα είχαμε κατάπαυση του πυρός. Τουλάχιστον θα είχαμε σταματήσει την ταλαιπωρία», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε μια ενημέρωση στις 13 Ιουνίου. σε."
Η κατάσταση έχει απογοητεύσει τις ανθρωπιστικές ομάδες, πολλές από τις οποίες έχουν ενημερωθεί από την κυβέρνηση για την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων και λένε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους κατοίκους της Γάζας χωρίς παύση στις μάχες. Η ανακωχή είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι στο έδαφος έχουν σταθερή πρόσβαση σε τρόφιμα και την τόσο αναγκαία ιατρική βοήθεια.
«Η κυβέρνηση πιέζει σκληρά τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς να συμφωνήσουν στη συμφωνία», δήλωσε εκπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες βοήθειας που εργάζονται στη Γάζα. «Αλλά όλα φαίνονται σε αναμονή προς το παρόν».
Από την αρχή του έτους, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι σχετικά με την εξεύρεση τρόπου για να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος. Ο στόχος ήταν να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν —τουλάχιστον— στην αρχική κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων που θα μπορούσε να επιτρέψει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που είχε πιάσει η μαχητική ομάδα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αποτρέποντας έναν πιθανό λιμό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι ακόμη και αν η Χαμάς και το Ισραήλ καταλήξουν σε μια αρχική βραχυπρόθεσμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσει. Οι εκεχειρίες έχουν ιστορία να καταρρέουν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι δύο πλευρές είναι σταθερές στις συνθήκες τους για τον τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο της Φάσης 2 της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να μεσολαβήσει για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν ταξιδέψει στο Ισραήλ και τη Ντόχα σε μια προσπάθεια να βρουν λύση. Τώρα κατηγορούν δημόσια τη Χαμάς για τη δημιουργία εμποδίων στην ειρήνη.
Η Χαμάς υπέβαλε αλλαγές στη συμφωνία τριών φάσεων. Ορισμένες από αυτές τις τροπολογίες είναι δυνητικά αποδεκτές, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μερικοί δεν είναι.
Οι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει τι, συγκεκριμένα, έχει συμφωνήσει το Ισραήλ και πώς η Χαμάς θέλει να αλλάξει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν είναι αισιόδοξοι ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιλύσουν γρήγορα τις διαφορές τους.
«Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία θα προχωρήσει με τον τρόπο που ήλπιζε η κυβέρνηση», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. «Υπάρχουν τόσα πολλά άγνωστα».
Πηγή: POLITICO