Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χιμάρας.
Αυτό αποσαφήνισαν διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».
Επιχείρηση υφαρπαγής των περιουσιών: Πως σχεδιάζει ο Ράμα τον αφελληνισμό της Χειμάρρας;
Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα»,τόνισαν οι πηγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Και συνεχίζουν λέγοντας ότι μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».
Επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για «τρίπλα» της αλβανικής κυβέρνησης που επέλεξε έναν ελιγμό μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς που προειδοποίησε ευθέως ότι θα μπλοκάρει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ στην περίπτωση που η κυβέρνηση Ράμα επιμείνει στην πραξικοπηματική απόφαση για δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας ή για αλλαγή στάσης.
Πάντως ,νομικές πηγές εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για το αν η «εξαφάνιση» της απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ έχει νομική αξία. Κι αυτό διότι ο νόμος 172 ισχύει από τη δημοσίευσή του, οπότε δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν η αφαίρεση της απόφασης των Τιράνων από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης συνεπάγεται και την κατάργησή της.