Σε ένα νησάκι της Κροατίας, το Χβαρ, αποτυπώνεται μια από τις σύγχρονες, μεγάλες, αιμορραγούσες πληγές των Βαλκανίων.
Το τοπικό νοσοκομείο δεν έχει ούτε έναν γιατρό. Και παρότι οι αρχές προσφέρουν ισχυρά κίνητρα, όπως υψηλός μισθός, δωρεάν παροχή διαμερίσματος για στέγαση, οι γιατροί από την Κροατία γυρνούνε την "πλάτη επιλέγοντας την φυγή στο εξωτερικό. Δεν είναι μοναδική η περίπτωση του Χβαρ, ούτε θλιβερό “ προνόμιο” της Κροατίας, η φυγή γιατρών, στο εξωτερικό.
Οι χώρες της Βαλκανικής, μηδεμιάς εξαιρουμένης, “ αιμορραγούν” σε επιστήμονες γενικότερα. Η αφρόκρεμά τους αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο της αναζητώντας καλύτερη τύχη σε χώρες όπως η Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, κ.α.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα απηύθυνε δημόσια έκκληση σε γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, υποσχόμενος βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας και επικαλούμενος τον πατριωτισμό τους. Και δεν είναι ο μόνος ηγέτης στην περιοχή που ανησυχεί.
Είναι αρκετές χιλιάδες οι Έλληνες επιστήμονες, σε όλους του κλάδους, που λόγω της οικονομικής κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό.
Ρουμανία, Σερβία, “ Βόρεια Μακεδονία”, Βουλγαρία, χάνουν σταδιακά τον “ανθό” του επιστημονικού τους προσωπικού με συνέπειες, μακροπρόθεσμα, στην οικονομία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Οι εκκλήσεις για παραμονή στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος δεν δείχνουν ότι μπορεί να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής.
Ούτε όμως και οι επικλήσεις του πατριωτισμού, βρίσκουν ανταπόκριση. Η πληγή χαίνει και πολύ δύσκολα θα κλείσει μέχρις ότου δημιουργηθούν στην πατρίδα τους οι συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Στο Χβαρ πάντως οι κάτοικοι ανακουφίστηκαν προσωρινά καθώς εξεδήλωσε ενδιαφέρον να εργαστεί στο νοσοκομείο και υπέβαλε τα χαρτιά, μια γιατρός από τα...Σκόπια. Αν δεν αλλάξει γνώμη στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πιάσει δουλειά και οι ντόπιοι ετοιμάζονται να την υποδεχθούν ψάλλοντας “ ευλογημένη η ερχόμενη”.