Αεροσκάφος της Egyptair: Ενα νέο Λόκερμπι;

 
Αεροσκάφος της Egyptair: Ενα νέο Λόκερμπι;

Ενημερώθηκε: 20/05/16 - 07:25

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας, το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του Στρατού και την Πολεμική Αεροπορία να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που κατέπεσε στη διάρκεια της νύχτας νότια της Καρπάθου στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αιγυπτιακή προεδρία επισημαίνεται πως η αρμοδια επιτροπή θα αρχίσει αμέσως έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε πως δεν έλαβε σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος, γεγονός που τονίζει και η εφημερίδα αλ Αχράμ, επικαλούμενη πηγές του αεροδρομίου.

Το ότι δεν υπήρξε σήμα κινδύνου από τον πιλότο, σημαίνει πως αυτό που έστειλε το αεροπλάνο στη θάλασσα ήταν ξαφνικό και σύντομης χρονικής διάρκειας.

Την πιθανότητα η συντριβή του αεροπλάνου να οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό υπογραμμιζουν ειδικοί. Μάλιστα κάνουν λόγο για μια επίθεση όπως αυτή του Λόκερμπι. Να θυμίσουμε πως αεροσκάφος της PAN AM που εκτελούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη ανατινάχτηκε πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας τον Δεκέμβριο του 1988.

Ο Φιλ Τζάιλς, πρώην ερευνητής στη Βρετανική Υπηρεσία Αεροπορικών Δυστυχημάτων τόνισε πως η υπόθεση του αεροσκάφους της Egyptair μοιάζει με εκείνη του Λόκερμπι και ίσως να ευθύνεται ένας παρόμοιος εκρηκτικός μηχανισμός. "Είναι ένα πραγματικό μυστήριο, αλλά φαίνεται αυτές τις πρώτες ώρες πως πρέπει να υπήρξε ένας μηχανισμός που να τοποθετήθηκε στο αεροπλάνο όπως στο Λόκερμπι. Μπορεί να τοποθετήθηκε στο Παρίσι, ανα και τα μέτρα ασφαλείας εκεί είναι πολύ αυστηρά. Είναι πιθανόν να δούμε τις έρευνες να επικεντρώνονται στο προσωπικό των αεροδρομίων τις επόμενες ημέρες.

Ούτως ή άλλως οι έρευνες ήδη έχουν επεκταθεί στην Τυνησία και την Ερυθραία. Το αεροπλάνο στη μοιραία πτήση του είχε σταματήσει στην Τύνιδα και την Ασμάρα προτού προσγειωθεί στο Παρίσι.

Εμπειρογνώμονες εξέφρασαν από το πρωί τις ανησυχίες του για το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού που έχει μια ιστορία τρομοκρατικών ενεργειών, πέρα του ότι αποτελεί στόχο. Η γαλλική αστυνομία έχει ήδη διεξάγει ελέγχους στους εργαζόμενους που έχουν προσβαση σε ευαίσθητες περιοχές.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως στο αεροπλάνο της Egyptair ταξίδευαν τρεις αξιωματικοί ασφαλείας, μια διαδικασία ρουτίνας σε όλες της πτήσης από και προς τη Μέση Ανατολή, εδώ και δεκαετίες. Το αεροπλάνο δεν μετέφερε μεγάλο φορτίο και οι τρεις αξιωματικοί τις τελευταίες 24 ώρες είχαν ελέγξει όλα τα τμήματα του αεροσκάφους και μετά τους σταθμούς του στην Τύνιδα και την Ασμάρα. Παρά τις ταραχές στην Ερυθραία και την τρομοκρατική απειλή στην Τυνησία, ειδικοί υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες να έχει τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός στη Βορεια Αφρική είναι ίδιες με το να έχει τοποθετηθεί στο Παρίσι.

Ο Νόρμαν Σάνκς, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του Χίθροου δήλωσε πως ο έλεγχος των αεροσκαφών δεν είναι στην δικαιοδοσία των αεροδρομίων, αλλά των αεροπορικών αερογραμμών.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Γκλιβ ειδικός στα αεροπορικά δυστυχήματα και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λάφμπορο επισήμανε πως "το να αφήσει κάποιος μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο που θα κάνει πέντε σταθμούς με τρεις αξιωματικούς ασφαλείας μέσα είναι πιθανο, αλλά προκύπτει το ερώτημα: πως θα είναι κάποιος σίγουρος ότι θα ανατιναχτεί την σωστή ώρα. Οσο πιο πολλές ώρες αφήνεις μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ανακαλυφθεί".