Παρά την ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, η Άγκυρα επιμένει στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Σύμφωνα με ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters,, όμως ταυτόχρονα χαιρετίζει την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία εγκρίνεται η αγορά του «αντιπάλου» συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ.
ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον,
Ο ένας από αυτούς χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «καλή ένδειξη» για τις προσθέτοντας ότι η Τουρκία περιμένει τώρα το επόμενο βήμα από την αμερικανική πλευρά.
Η πώληση των Patriot στην Τουρκία δεν αλλάζει την απόφαση για τους S-400
«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία» είπε και πρόσθεσε πως «ως σύμμαχη χώρα, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πουλήσουν το σύστημα Patriot στην Τουρκία, αλλά περιμέναμε την έγκρισή τους».
δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση
Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η πώληση στην Τουρκία των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας που αφορά τις πωλήσεις των
«Οι δυο αυτές πωλήσεις είναι ξεχωριστές, στη δεδομένη περίπτωση υλοποιούμε εκείνες τις συμφωνίες που έχουμε με τους Τούρκους εταίρους. Τo σχέδιο και το συμβόλαιο για τους S-400 βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και θα συνεχισθεί» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν η απόφαση των ΗΠΑ να πωλήσουν συστήματα Patriot στη Τουρκία θα έχει αντίκτυπο στις συμφωνίες της Ρωσίας με την Άγκυρα.
Ο Πεσκόφ σχολιάζοντας δημοσιεύματα μερικών δυτικών ΜΜΕ τα οποία, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μη μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι κατά κανόνα η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της Ρωσίας με άλλες χώρες προϋποθέτει την ύπαρξη νομικών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, που σχετίζονται με την εν λόγω συνεργασία.
«Τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχει και η τουρκική πλευρά. Για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην εμπιστευθούμε του Τούρκους εταίρους μας» κατέληξε ο Πεσκόφ.