Σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά εισήλθε από τα μεσάνυχτα η Γερμανία με την κατάρρευση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στα κόμματα που θα συναποτελούσαν τη λεγόμενη κυβέρνηση Τζαμάικα. Επτά εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν μετά από πέντε εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από βασικούς άξονες πολιτικής προκειμένου να μπουν στην κανονική φάση των διαπραγματεύσεων.
«Έξοδος» Λίντνερ από τις διερευνητικές
Την αρχή έκανε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντντερ, ο οποίος λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξήγγειλε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εγκαταλείπει τις διαβουλεύσεις. Ο Λίντνερ επικαλέστηκε έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο. «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών» είπε χαρακτηριστικά. Μια ώρα αργότερα, δηλώσεις στα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών έκαναν η και ο εταίρος της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η υπηρεσιακή καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι στο επίμαχο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να βρεθεί κοινός παρονομαστής με τους Πρασίνους. Αλλά και ο Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε από την δική του οπτική γωνία ότι θα ήταν εφικτή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρτ επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στους Φιλελεύθερους. Ο Τζεμ Έζντεμιρ καταλόγισε μάλιστα στον πρόεδρό τους, Κρίστιαν Λίντνερ, ότι την απόφαση να αποσυρθεί από τις διερευνητικές δεν την έλαβε το βράδυ.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Από χθες συνεπώς η Γερμανία εισέρχεται σε μια μακρά φάση ακυβερνησίας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε η χώρα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση. Η Άγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει σήμερα το πρωί το προεδρείο του κόμματός της για τις εξελίξεις. Πιθανότατα νωρίτερα θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τα επόμενα βήματα. Η ίδια δήλωσε ότι ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την καλή διακυβέρνηση της χώρας τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ένα πρώτο σενάριο είναι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει το κόμμα του και πάλι στα κυβερνητικά έδρανα, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου καταψήφισαν τον μεγάλο συνασπισμό. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Φιλευθέρους και τους Πρασίνους. Κι αυτό όμως όχι μόνο είναι πρωτόγνωρο για τα γερμανικά πολιτικά ειωθότα, αλλά πρακτικά ανέφικτο δεδομένου ότι κάθε φορά και για κάθε κυβερνητική απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να αναζητά πλειοψηφίες. Το απέκλεισε εξάλλου και το στέλεχος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίνμ, λέγοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση.
Απομένει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αλλά εκτός του ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές επιταγές που δυσκολεύουν πολύ μια τέτοια λύση, πιθανή προσφυγή και πάλι στις κάλπες θα ενίσχυε το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση πλειοψηφιών για σχηματισμό κυβέρνησης. Θεωρητικά πάντα θα υπήρχε και ένα δεύτερος γύρος διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα μετά από μια χρονική περίοδο ψυχραιμότερης αντιμετώπισης της πραγματικότητας.
Γιούργκεν Τριτίν:« Νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα»
«Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα» (σ.σ. το καθολικό Πάσχα εορτάζεται φέτος την 1η Απριλίου), δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.
Ο Πράσινος πολιτικός κατηγόρησε το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) ότι είχε προγραμματίσει την αποχώρησή του από τις διερευνητικές συνομιλίες: «Εάν κάποιος βγάλει από την τσέπη του την δήλωση προς τον τύπο ενόσω βρίσκεται το τραπέζι ένα τελικό κείμενο, τότε νοιώθεις εξαπατημένος», είπε επίσης ο κ. Τριτίν, ο οποίος εξέφρασε την υπόνοια ότι «το κίνητρο του προέδρου τους FDP θα μπορούσε να είναι ότι ήθελε να ρίξει την καγκελάριο Μέρκελ. Εν τούτοις η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να βγεί ενισχυμένη από τις διευρευνητικές συζητήσεις, διότι θα θεωρηθεί ως λογική και αξιόπιστη», τόνισε ο κ.Τριτίν.
Στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) οι ανακοινώσεις του Προέδρου Σταϊνμάιερ, μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα μεταβεί η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).
Συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα του SPD προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση του κόμματος. Το απόγευμα δηλώσεις από τον Μάρτιν Σουλτς
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν σήμερα στα κομματικά τους όργανα και το απόγευμα ο Αρχηγός τους θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.
«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Για αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα. Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.
Επισημαίνεται ότι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του SPD, επρόκειτο να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Σουλτς, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε την τελευταία στιγμή.
FDP: «Θα υποστηρίζαμε κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κα Μέρκελ»
Μετά την χτεσινοβραδυνή αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.