Ως πολίτες τριτοκοσμικών χωρών αντιμετωπίζονται οι πολίτες της Ελλάδας που φτάνουν στη Γερμανία με το Βερολίνο να δηλώνει «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σα να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο». Η απαξιωτική γερμανική τακτική αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν μια χώρα de facto εκτός Σένγκεν.
Με αφορμή την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για τους Έλληνες πολίτες, που προξενεί μεγάλη ταλαιπωρία σε όσους Έλληνες ταξιδεύουν αεροπορικώς στη Γερμανία, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε στη DW τους λόγους για τους οποίους οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν τους Έλληνες σαν Ευρωπαίους «δεύτερης κατηγορίας» , ξεκαθαρίζοντας ότι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι.
«Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών έλεγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι» δήλωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εσωτερικών τη Γερμανίας στη DW. Όπως ανέφερε δε, «ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπόλοιπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ».
Χίλιες παράτυπες είσοδοι σε διάστημα δέκα μηνών σημαίνει κατά μέσο όρο 100 παράτυπες είσοδοι το μήνα στη Γερμανία, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή ελληνικές ταυτότητες.
Η Γερμανία είχε ειδοποιήσει την Κομισιόν ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου για την εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ειδικά για την Ελλάδα επικαλούμενη λόγους εσωτερικής ασφαλείας υπό το φόβο εισροής στο έδαφός της παράτυπων μεταναστών. Η Αθήνα φέρεται να γνώριζε το θέμα από τότε, ωστόσο δεν ενημέρωσε το επιβατικό κοινό.
Το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα, ενώ ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Αυστρία, όπως και τις Σκανδιναβικές χώρες. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε άγνοια για το θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Από την πλευρά της, η ΝΔ δηλώνει ότι η γερμανική πρακτική είναι απαξιωτική για τους Έλληνες, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.
Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισίον σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην «de facto» αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση ενισχυμένης επιφυλακής, ύστερα από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις με δράστες ισλαμιστές
Oι αυξημένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το στήσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τζιχαντιστών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη χθες, οι Αρχές συνέλαβαν έξι πρόσφυγες από τη Συρία, θεωρώντας τους υπόπτους για τη διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Οι ύποπτοι, ηλικίας από 20 έως και 28 ετών, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων τα ξημερώματα στις πόλεις Κάσελ, Εσεν, Αννόβερο και Λειψία. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί.
«Οι συλληφθέντες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης εναντίον δημόσιου στόχου επί γερμανικού εδάφους με όπλα ή εκρηκτικά», ανέφερε χθες ο Κρίστιαν Χάρτβιγκ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Εσεν, όμως, οι ύποπτοι ετοίμαζαν επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, η Bild. Οι έξι συλληφθέντες Σύροι έφθασαν μαζί στη Γερμανία μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, τις Αρχές ειδοποίησαν για τα σχέδια των συλληφθέντων άλλοι πρόσφυγες.