Παρέμβαση Τραμπ: Ιστορικής σημασίας η συμφωνία των Πρεσπών

 
Παρέμβαση Τραμπ για το Σκοπιανό: «Ιστορική» η συμφωνία των Πρεσπών - Αναφέρει την ονομασία «Μακεδονία» έξι φορές, ενώ δηλώνει την στήριξη των ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 06/09/18 - 21:20

Κορυφώνονται οι πιέσεις των Αμερικανών για να κλείσει η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η περιοδεία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ σε Σκόπια και Αθήνα, στον χορό των «παρεμβάσεων» μπήκε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Σκοπιανό πρόεδρο για την ανάγκη έγκρισης της συμφωνίας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή του Τραμπ δεν είναι τυχαία καθώς απευθύνεται στον Ιβανόφ που ταυτίζεται με τις απόψεις του εθνικιστικού κόμματος VMRO και δεν επιθυμεί την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο συγχαρητήριο μήνυμα του χαρακτηρίζει «ιστορική» τη συμφωνία των Πρεσπών Το μήνυμα Τράμπ απεστάλει με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επιστολή Τραμπ

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

»Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.

»Η “Μακεδονία’’ έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί στο μήνυμα του προς τον Ιβανόφ αποκλειστικά έξι φορές τον όρο «Μακεδονία», και όχι το συμφωνηθέν «Βόρεια Μακεδονία».