Τελειωμό δεν έχουν οι απειλές της Τουρκίας έναντι των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, που κάνουν λόγο ακόμα και για εισβολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε μάλιστα, ότι αν γίνει οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον των Τουρκομάνων στο βόρειο Ιράκ, τότε η Τουρκία θα παρέμβει με στρατιωτικά μέσα, σαν να αφήνει να εννοηθεί από που θα έρθει η προβοκάτσια για να τους δώσει το «δικαίωμα» να επέμβουν.
Ερντογάν προς Μπαρζανί: Μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά…
Ευθεία απειλή απηύθυνε στον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να στείλει τα στρατεύματά του στο βόρειο Ιράκ, όπως έκανε και στη βόρεια Συρία.
«Έχουμε σύνορα 911 χιλιομέτρων με τη Συρία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε μία κρατική δομή (σε κράτη-τρομοκράτες). Όπως είπα και πριν, μπορεί να εμφανιστούμε ξαφνικά μία νύχτα. Το κάναμε με την ‘Ασπίδα του Ευφράτη’ (στη Συρία). Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για το Ιράκ και τη Συρία. Όπως κάναμε και καθαρίσαμε μία περιοχή 2.000 τ.μ. από τον ISIS, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο Ιράκ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Βεβαίως δεν είπε τι κατάφερε η Τουρκία στη Συρία, που μεταφράζεται με ένα απόλυτο μηδενικό…
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Η απόφαση της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης στο Ιράκ μυρίζει καιροσκοπισμό, αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στο Ιράκ. Είναι απαράδεκτο το δημοψήφισμα αυτό. Σταθήκαμε στο πλευρό τους στις πιο δύσκολες στιγμές. Η περιοχή δεν είναι μονάχα τόπος επιβίωσης μιας ομάδας. Το δημοψήφισμα είναι άνευ ισχύος και απαράδεκτο, χωρίς καν να κοιτάξουμε το αποτέλεσμά του».
Αναφερόμενος στα γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, είπε: «Τα βήματά μας εκεί δεν έγιναν άσκοπα. Αυτή τη στιγμή το Ιράν είναι στην ίδια κατάσταση. Τώρα επιτρέπεται μόνο η διέλευση προς την ιρακινή πλευρά από τα σύνορα. Θα κλείσουν οι διελεύσεις. Να δούμε τώρα πως και από πού θα διοχετεύει και θα πουλά πετρέλαιο η διοίκηση στο βόρειο Ιράκ. Για μας είναι μία βαλβίδα. Την κλείνουμε και τελειώνει εκεί το θέμα».
Γιλντιρίμ: Τo πείσμα της Ερμπίλ αφήνει έδαφος για διαμάχες
Απαντώντας ταυτόχρονα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από 5 τηλεοπτικά κανάλια, ο Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα είναι για την Τουρκία άκυρο και ανυπόστατο, ενώ έκανε λόγο για ‘πείσμα της Ερμπίλ που αφήνει έδαφος για διαμάχες’. Όσον αφορά τις κυρώσεις που σκέφτεται η Τουρκία, είπε ότι θα ληφθούν μέτρα τόσο στις συνοριακές πύλες, όσο και εναέριο χώρο, ενώ θα ενισχύσει το διάλογο με τη Βαγδάτη.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η καλή μας διάθεση απέναντι στην κουρδική διοίκηση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός που πρόσθεσε ότι ήδη εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Τούρκους πολίτες. «Αν ξεκινήσει πάλι σφαγή εναντίον των Τουρκομάνων στο βόρειο Ιράκ, κανείς να μην περιμένει ότι θα μείνουμε άπραγοι», συνέχισε και προειδοποίησε ότι «δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στο καθεστώς των συνόρων μας».
Παράλληλα πάντως καθησύχασε τους πολίτες του ότι «δεν υπάρχει θέμα να εμπλακούμε σε πόλεμο», αλλά από την άλλη ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να συμμετάσχει στη στρατιωτική άσκηση που γίνεται στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ.
Πώς οι τουρκικές κονσέρβες ‘καθησυχάζουν’ τους τουρκογενείς/μουσουλμανικές μειονότητες σε Ελλάδα και Ιράκ
«Όταν η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη το 1974 βρήκε στα βουνά της Ελλάδας κονσέρβες τουρκικές, όπως ψιθυρίζεται, τότε άρχισαν να κοιμάται ήσυχα», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι ο ίδιος Δυτικο-Θρακιώτης (απλή συν-επωνυμία με τον Τ/ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Μάλιστα συνέδεσε την ιστορία αυτή με το βόρειο Ιράκ, λέγοντας πως αν και οι Τουρκομάνοι της περιοχής βρουν εκεί κονσέρβες τουρκικές θα είναι επίσης ήσυχοι.
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θέλει να διηγηθεί μια ανέκδοτη ιστορία. «Θέλω να σας πω μια ιστορία από το ίδιο το παρελθόν μας ως αδελφός σας, που την άκουσα από την μητέρα, τον πατέρα, τους αδελφούς, τους συγγενείς και τους γείτονές μου. Το 1974 ξεκινά ένα πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με την επιχείρηση στην Κύπρο, ένας πόλεμος. Εκείνη την περίοδο πραγματικά οι αδελφοί ομογενείς μας (στη Δυτική Θράκη) ανησυχούν πολύ. Επειδή βρίσκονται μέσα στο ελληνικό κράτος. Από την άλλη πλευρά είναι η Τουρκία. Οι δύο χώρες είναι στο χείλος του πολέμου τηρώντας μια στάση εχθρική η μία απέναντι στην άλλη. Δεν ξέρουν τί να κάνουν. Δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι για μέρες σε αναμονή και πραγματικά με τέτοια ψυχολογία είναι αδύνατο να καθοδηγήσει κανείς εκείνη την κοινότητα. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή τί έγινε; Ξέρετε; Είτε είναι αλήθεια είτε δεν είναι, είτε έγινε είτε δεν έγινε, δεν το σκέφτομαι καν αυτό. Σε εκείνη την περιοχή, στα ελληνικά βουνά, λέγεται ότι βρέθηκαν κουτιά τουρκικών κονσερβών. Και τότε εκείνη η κοινότητα πραγματικά άρχισε να κοιμάται ήσυχα».
Το συμπέρασμα της ιστορίας του Τούρκου υπουργού ήταν το εξής: «Ας γίνουμε ένα, ας είμαστε μεγάλοι, ας σταθούμε όρθιοι, όλοι μαζί να γίνουμε μια Τουρκία», προσθέτοντας πως αν σήμερα οι Τουρκομάνοι δουν στα βουνά της περιοχής τους κουτιά από τουρκικές κονσέρβες, τότε σημαίνει ότι θα είναι ήσυχοι.
Η Τουρκία έκλεισε μονομερώς τα σύνορα με το βόρειο Ιράκ
O Tούρκος υπουργός Εμπορίου και Τελωνειακών Υποθέσεων, Μπουλέντ Τουφεκτσί, ανέφερε ότι δεν έκλεισαν τα σύνορα, αλλά αυξήθηκαν οι έλεγχοι και πλέον όλα τα οχήματα και φορτηγά που προέρχονται από το Ιράκ ελέγχονται ενδελεχώς. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι ανάλογα με τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Άκυρο και ανυπόστατο το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ
«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που διεξάγεται σήμερα (25 Σεπτεμβρίου) στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση Βορείου Ιράκ, είναι από νομικής άποψης άκυρα και ανυπόστατα. Δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εξέλιξη, η οποία στερείται νομικής βάσης και νομιμότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα του Ιράκ.
Λυπούμαστε για αυτή την επιμονή της ηγεσίας της ΠΚΔ, η οποία ξεπερνά κάθε λογική, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας ότι αυτό ενέχει κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο του Ιράκ, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.
Η Τουρκία έχει τονίσει με κάθε τρόπο στην ΠΚΔ ότι προβαίνει σε ένα τεράστιο λάθος, που θα έχει το τίμημά του. Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκαν, τόσο κατά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όσο και κατά το υπουργικό συμβούλιο, που διεξήχθησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, οι κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον της ΠΚΔ.
Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι χώρες της περιοχής να τηρήσουν την προσέγγιση που έχουν εκφράσει μέχρι τώρα αναφορικά με το δημοψήφισμα και να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτής της παράνομης ενέργειας.
Είναι άκρως απαραίτητο η ηγεσία της ΠΚΔ να σκεφτεί λογικά και να υιοθετήσει μία πολιτική που θα εξυπηρετεί τη μακρόχρονη ειρήνη και ευημερία όλου του ιρακινού λαού, από το να ασχολείται στο να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα και ουτοπικές επιθυμίες.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά και από την εξουσία που μας παρείχε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε περίπτωση που κάποια ακραία στοιχεία και τρομοκράτες θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις που θα δημιουργήσει το δημοψήφισμα ή αποπειραθούν να προβούν σε ενέργειες που έχουν στόχο την εθνική μας ασφάλεια».
Σε εξέλιξη βρίσκεται το δημοψήφισμα στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ
Από τους Κούρδους έχουν στηθεί 12.000 κάλπες σε όλο το Βόρειο Ιράκ. Έως 7.000 κάλπες έχουν τοποθετηθεί εντός της Περιφερειακής Διοίκησης των Κούρδων και 5.000 σε αμφιλεγόμενες -για την Τουρκία- περιοχές του Ιράκ και προβλέπεται να προσέλθουν 5.200.000 χιλιάδες Κούρδοι για να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Το δημοψήφισμα μποϊκοτάρουν οι Άραβες και οι Τουρκομάνοι της περιοχής του Βορείου Ιράκ.
Σχετικά Θέματα:
Δημοψήφισμα Κούρδων: Είμαστε έτοιμοι να σας καθαρίσουμε το μήνυμα του Ερντογάν προς τους Κούρδους