Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής Navtex. Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία, οριστικοποιήθηκε στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου. Επίσης , αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Navtex, με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους για την παράνομη ενέργεια της 'Αγκυρας.
Το Κέντρο ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Νavtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ενέργεια, προσθέτει, που «συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία».
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και 'Αμυνας. Συμμετείχαν, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής του, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο γενικός Εισαγγελέας, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων.
Στην σύσκεψη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε ότι η «Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της δια της νομίμου οδού».
Η Λευκωσία θα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις και θα αναμένει να δει κατά πόσο στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι απτό για την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει επιθυμητά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Στο μεταξύ, σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα δεχθεί το μεσημέρι την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.
Στην χτεσινοβραδινή σύσκεψη λήφθηκαν και άλλες αποφάσεις, που αφορούν στον χειρισμό του ζητήματος επί της θαλάσσης. Ωστόσο, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια, αφού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το θέμα με τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» δεν έχει κλείσει τόσο για την κυπριακή Δημοκρατία όσο και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.
Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ μέχρι αργά το βράδυ απόψε παρέμενε στην θέση, που βρίσκεται αδρανοποιημένο το τελευταίο διάστημα.
Η πορεία των γεωτρήσεων
Η επόμενη μέρα της ανανέωσης της τουρκικής Navtex βρίσκει Λευκωσία και εταιρείες, που έχουν άδεια ερευνών αποφασισμένες να συνεχίσουν τις εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση κατά την οποία η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3 αναβληθεί, η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στις υπόλοιπες προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2018.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δυο γεωτρήσεις της Exxon, τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και σε μια ακόμη στο τεμάχιο 3 που χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί. Ο αμερικανικός κολοσσός, σύμφωνα με την οικονομική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των Τούρκων, οι δυο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Κύπρο αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου η άφιξη δυο σκαφών της εταιρείας, τα οποία θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές εργασίες στο τεμάχιο 10. Όσον αφορά την ΕΝΙ, μέχρι αργά χθες βράδυ, δεν είχε παρατηρηθεί μετακίνηση του γεωτρύπανου από τη θέση, στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες. Την ίδια ώρα η ιταλική εταιρεία φαίνεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση πως η εξέλιξη στο τεμάχιο 3 δεν επηρεάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα εργασιών εντός της ΑΟΖ.
Εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμα του, η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αναδυόμενος πλούτος «απειλεί επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις και ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν ανταλλάξει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για το πού πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά της ΑΟΖ της κάθε χώρας».
Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις την περασμένη βδομάδα του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η χώρα είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ακιντζί και συναντήσεις για Κυπριακό και Ενέργεια
Εξάλλου, Κυπριακό και θέματα ενέργειας θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης, θα γίνει σύσκεψη με συμμετοχή του «πρωθυπουργού» του παράνομου καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουρμάν, στην οποία θα πάρουν και οι πρόεδροι και των άλλων τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης»: Κουντρέτ Οζερσάι, Τζεμάλ Οζγιγίτ, Σερντάρ Ντενκτάς.
Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι «ουδείς έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο ή να εκμηδενίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία, την κοινωνικο-οικονομική δομή των Τουρκοκυπρίων«. Ο Έρογλου έκανε λόγο για «προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού "λαού" και της Τουρκίας». Επίσης, ο Έρογλου κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην δώσουν σημασία σε «προπαγάνδα για άρση των εγγυήσεων».