Υπερθερμαίνεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς είναι προφανές πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα παίζοντας με τη φωτιά, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα.
Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους πολίτες να είναι έτοιμοι για ένα ενδεχόμενο επιστράτευσης ενώ έκανε λόγο για «θερμό καλοκαίρι» στα σύνορα της χώρας, εννοώντας είτε το Αιγαίο είτε την Κύπρο.Στην δεύτερη περίπτωση, ήδη οι απειλές των Τούρκων έδιωξαν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, SAIPEM 12000.
Το ανοιχτό σχέδιο τόσο του Ερντογάν όσο και των Τουρκοκυπρίων, προσβλέπει ξεκάθαρα στην συνδιαχείριση από κοινού με τους Ελληνοκύπριους για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με πρόσχημα και την υποτιθέμενη συμφωνία για το.Κοινώς, να γίνει ό,τι ακριβώς βολεύει την γραμμή Ερντογάν.
Σήμερα (25/2) είχε σειρά ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ξεκαθάρισε πως η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.
Μάλιστα, απειλεί με ένταση ακόμη και στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ, όπου σε λίγους μήνες θα πραγματοποιήσει γεώτρηση ο πετρελαϊκός «κολοσσός» της ExxonMobil: «Η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού».
Στην ερώτηση του «Φιλελεύθερου»: «Προβάλατε το επιχείρημα ότι η Τουρκία, εξουσιοδοτημένη από τους Τουρκοκύπριους, μπορεί να παρεμβαίνει και να δραστηριοποιείται στις ανατολικές περιοχές της ΑΟΖ, όπου βρίσκεται και το τεμάχιο 3. Ποια θα είναι η στάση της, όμως, σε τεμάχια, όπως το 10, όπου προγραμματίζει γεωτρήσεις η ExxonMobil, ή το 6 όπου αναμένεται επιβεβαιωτική γεώτρηση από την ΕΝΙ; Θα εμποδίσει και αυτές τις γεωτρήσεις;», ο Οζντίλ Ναμί απάντησε:
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους. Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες στο μέλλον».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει κάποια φόρμουλα συνεννόησης με τους Ε/Κ, η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και να εμποδίσει τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10. Συγκεκριμένα είπε: «Θα μπορούσε να συμβεί. Εξαρτάται από την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα πρέπει να αρχίσει διάλογος με την ε/κ πλευρά για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό υπό καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κατάληξης. Διάλογος, ή πάγωμα των δραστηριοτήτων γεώτρησης ώστε να αποφευχθεί η ένταση που δηλητηριάζει το κλίμα (σ.σ. σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού)».
Σε ερώτηση «όταν αναφέρεστε σε διάλογο με τους Τουρκοκύπριους εννοείτε συνδιαχείρηση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων;», δήλωσε: «Ναι, από το άλφα ως το ωμέγα. Να λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με το ποιος δραστηριοποιείται (σ.σ. στην ΑΟΖ), πότε και πώς. Θα πρέπει να αναπαράγουμε ό,τι θα λάμβανε χώρα σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Και πρέπει να το πράξουμε σήμερα. Αν επιμένουμε να εκμεταλλευθούμε τους φυσικούς πόρους πριν από μια λύση του Κυπριακού, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε από σήμερα ό,τι θα συνέβαινε στο πλαίσιο μιας λύσης (σ.σ. του προβλήματος). Αν κάποιος επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τους υδρογονάνθρακες ως μοχλό πίεσης προς την άλλη πλευρά, τότε αυτό με βεβαιότητα θα είναι πηγή έντασης. Γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά, ας πούμε, να επιτρέψει στην ελληκυπριακή να χρησιμοποιήσει τέτοιον μοχλό πίεσης;»