Το πιο αγαπημένο γλύκισμα πολλών, κινδυνεύουμε, άραγε, να τη στερηθούμε για πάντα; Σοκολάτα τέλος...!!! στα επόμενα 40 χρόνια.
Τουλάχιστον αυτό ειδικοί που εκτιμούν ότι τα κακόδεντρα θα δώσουν μάχη για να επιβιώσουν σε θερμότερα κλίματα.
Τα κακαόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες 20 μοίρες βόρεια και νότια του Ειρηνικού. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζεται υγρασία και πολύ βροχή. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν τα επόμενα 30 χρόνια. Οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τα φυτά και τη βιομηχανία σοκολάτας παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι βροχοπτώσεις δεν θα αυξηθούν. Σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα υπάρχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης υγρασίας. Οι περιοχές που παράγεται το κακάο θα μεταφερθούν προς τα ορεινά, σε μέρη που αποτελούν άγρια φύση.
Όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, σε χώρες όπως η Γκάνα ή η Ακτή Ελεφαντοστού που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της σοκολάτας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαντήσουν στο δίλημμα για το εάν θα συνεχίζουν να στηρίζουν την παγκόσμια παραγωγή σοκολάτας ή θα σώσουν τα οικοσυστήματά τους.
Την ίδια ώρα, η σοκολάτα αποτελεί προϊόν με ευρεία κατανάλωση στον πλανήτη. Ως εκ τούτου, απαιτείται μεγάλη παραγωγή για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Ο Τζον Μέισον από το Συμβούλιο Ερευνας για την Διατήρηση της Φύσης που εδρεύει στη Γκάνα, είχε προβλέψει το 2010 ότι «η σοκολάτα θα γίνει τόσο σπάνια και ακριβή σαν το χαβιάρι, που ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορεί να την αγοράσει».