«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των Συνέδρων, με την οποία πήρε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. «Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.
Η Άγγελα Μέρκελ χαιρετίζει την απόφαση του SPD για έναρξη διαπραγματεύσεων
Την απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να εγκρίνει τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού χαιρέτισε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Τόνισε ότι το πλαίσιο για αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών, ανέφερε ωστόσο και ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει «να διευκρινιστούν στις λεπτομέρειές τους».
«Το CDU άνοιξε τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού. Χαιρόμαστε και καλωσορίζουμε ότι και το SPD έκανε το ίδιο σήμερα στο Συνέδριό του. Μετά τις εντατικές και πράγματι δύσκολες συζητήσεις έφεραν ένα θετικό αποτέλεσμα και με αυτό ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις συνασπισμού», δήλωσε η κυρία Μέρκελ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματός της και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι σημαντικό για την Χριστιανική Ένωση η Γερμανία να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα θέματα του μέλλοντος και ότι θα μπορέσει να βρει λύσεις για αυτά».
Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην «οικονομική δύναμη και τις απαραίτητες αλλαγές για την εποχή της ψηφιοποίησης, ως βάση για κοινωνική δικαιοσύνη, για ασφάλεια». Αυτά είναι τα κεντρικά θέματα που πρέπει να λύσουμε, συνέχισε και τόνισε ότι «το κείμενο των διερευνητικών είναι το πλαίσιο στο οποίο θα διαπραγματευτούμε και βεβαίως υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που πρέπει να διευκρινιστούν σε λεπτομέρειες και αυτό σίγουρα θα απαιτήσει και πάλι εντατικές διαβουλεύσεις».