Η πτώση της τουρκικής λίρας συμπαρασύρει το ευρώ

 
Η πτώση της τουρκικής λίρας συμπαρασύρει το ευρώ

Ενημερώθηκε: 13/08/18 - 12:42

Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω βουτιά σήμερα, ενώ το γεν ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ο αντίκτυπος από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Αφού υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα, η τουρκική λίρα βρήκε κάποια στήριξη αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών και η αρμόδια τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι περιόρισε τις συναλλαγές swap.

Στις 10:32 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,8364 λίρες ανά δολάριο.

«Ο μεγάλος φόβος στην αγορά είναι ότι κινούμαστε προς μια κανονικών διαστάσεων κρίση στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Ούλριχ Λόιχτμαν, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ασίας το 1997 η οποία επηράσε ακόμα και χώρες με υγιή μακροοικονομική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε έως το 1,1365 δολάριο, σε χαμηλό 13 μηνών, πριν ανακάμψει σημειώνοντας πτώση 0,2% στο 1,1382 δολάριο. Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα την Παρασκευή ύστερα από δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία.

Το δολάριο, που έχει σημειώσει ράλι από τότε που η κρίση της τουρκικής λίρας έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 96,463 έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 110,265 αφού νωρίτερα ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων στο 110,11. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά μισό τοις εκατό στο 1,1288 δολάριο.

"Ιδιαίτερα επικίνδυνη" η κατάσταση στην Τουρκία

Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η 'Αγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής κρίσης για την Γερμανία, ο κ. Φούεστ εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς, όπως λέει, το οικονομικό βάρος της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει ύφεση στην Γερμανία ή στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στην Τουρκία «επιδείνωσαν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ και το Brexit», επισημαίνει.