Η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας όχι μόνο αιφνιδίασε, άλλα άλλαξε και τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό, όχι μόνο για το γεγονός, ότι η χώρα μας απέκτησε ένα νέο υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, τα οποία δεν έχει -και κυρίως δεν θα αποκτήσει ποτέ- η Τουρκία, αλλά κυρίως για τη συμφωνία αμυντικής συνδρομής, που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Με την συμφωνία αυτή, γίνεται ξεκάθαρο στον Ερντογάν, ότι δεν θα μπορεί πλέον να το παίξει «χωροφύλακας» στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
Η Γαλλία με την άμεση εμπλοκή της -υπέρ της Ελλάδος- στην ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση, έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να καλύψει αυτή, το κενό των αμερικανών.
Αλλά και οι αμερικανοί προτιμούν να είναι η σταθερή και αξιόπιστη Γαλλία η δύναμη που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή και όχι ο αφερέγγυος Ερντογάν.
Εξέλιξη, που εκτός των άλλων, ικανοποιεί το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές αραβικές χώρες. που αντιτίθενται στον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ έκαναν πίσω στην «ναυμαχία» με την Γαλλία για το ποια χώρα θα πουλήσει στο Πολεμικό μας Ναυτικό τις νέες φρεγάτες,(όχι μόνο για να την εξευμενίσουν για την συμφωνία AUKUS και τη απώλεια της χρυσοφόρου σύμβασης με την Αυστραλία για τα κατασκευή υποβρυχίων).
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία, πριν την συμφωνία με την Ελλάδα, είχε συμφωνήσει πριν από ένα χρόνο αμυντική συμφωνία και με την Κύπρο.
Η συμφωνία έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2020, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας, η οποία έκανε λόγο για ..«παραβίαση των Συνθηκών του 1960» που «αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στο νησί», και «επιφέρουν κινδύνους στην προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο» (sic).
Να θυμίσουμε ότι η αμυντική αυτή συμφωνία αυτή μοιάζει με την αντίστοιχη που υπεγράφη χθες στο Παρίσι, καθώς αναβαθμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, την έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας.
Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπει τη συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η συμφωνία αυτή αφυπνίσει την Γηραιά Ήπειρο να ξυπνήσει -επιτέλους- από τον γεωπολιτικό της λήθαργο και αποφασίσει να παίξει το ρόλο που της αναλογεί στην «διεθνή σκακιέρα».
ΥΓ: Είναι απορίας άξιο να δούμε αν η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, στο Σότσι, σήμερα, καταλήξει σε κάποια συμφωνία, για προμήθεια μιας νέας συστοιχίας πυραύλων S-400. Στην περίπτωση, αυτή, η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υποστεί νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Μπάιντεν στη Ρώμη, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20, θα μείνει για τον Ερντογάν… «όνειρο απατηλό».
ΠΗΓΗ: news247.gr