Έχουμε ακούσει ατελείωτες ενστάσεις για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Πολλοί αντιτάχθηκαν για την οικονομική βοήθεια που θα λάβει η Άγκυρα, άλλοι εξέφρασαν την αντίρρηση τους για την επικείμενη άρση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, ενώ οι περισσότεροι ανέφεραν τις ενστάσεις τους για το ξεμπλοκάρισμα κάποιων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Δεν έχω και δεν θα έχω καμία αντίρρηση να λάβει η Τουρκία 3 ή ακόμα και 33 δισεκατομμύρια Ευρώ από την Ε.Ε. Κι ας παρεξηγηθώ , θα τονίζω, πως αφού ο στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της μεγάλης ροής προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, τότε δεν πρέπει να έχουμε κανένα πρόβλημα. Όσο για το θέμα της βίζας και τις ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ,θεωρώ είναι θέματα που και στην Άγκυρα γνωρίζουν πως χρειάζεται χρόνος για να γίνουν αποδεκτά από την Ε.Ε. με απαραίτητα βήματα και από τη γειτονική χώρα στο Κυπριακό και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Τουρκία σήμερα ζουν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες και περίπου 1 εκατομμύριο απ'αυτούς πέρασαν από τα εδάφη μας δημιουργώντας τεράστιο θέμα εντός της Ε.Ε.
Φαίνεται πάντως πως η Άγκυρα έχει πάρει «ζεστά» το θέμα σχετικά με τη συμφωνία, καθώς λαμβάνει μέτρα εντός της χώρας για την αντιμετώπιση των διακινητών . Επίσης και η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex έχει εμποδίσει σημαντικά το έργο αυτών. Δηλαδή η συμφωνία που τόσο κατηγορήθηκε έντονα , μέχρι στιγμής φέρνει αποτελέσματα!
Ας δούμε όμως τι γράφει η γερμανική Frankfurter Allgmeine Zeitung σην Κυριακάτικη της έκδοση. «Τρεις εβδομάδες αφότου ετέθη σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία ήρθαν στην Ελλάδα 80% λιγότεροι πρόσφυγες. Αυτό προκύπτει από τα νέα στοιχεία της FRONTEX. Από τις 18 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση, κατά μέσον όρο έρχονταν στην Ελλάδα 1676 πρόσφυγες ημερησίως. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου, ο αριθμός μειώθηκε σε 337 ημερησίως».
Επίσης την περασμένη εβδομάδα έχουν σταλεί στην Τουρκία, περίπου 300 μετανάστες και όταν εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου, ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει. Έτσι στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της μη αύξησης του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα.
Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο να κοιτάζει η Ελλάδα το τι κάνει η Τουρκία , αλλά και το τι θα κάνουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και αν θα δεχθούν αριθμό προσφύγων στα εδάφη τους που θα επαναπροωθεί η Τουρκία, σε αντίστοιχο αριθμό προσφύγων που θα υποδέχεται από τη χώρα μας.
Διότι αν συνεχιστούν οι ενστάσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών και δεν θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, τότε και η Άγκυρα θα σταματήσει να τηρεί τις υποσχέσεις της , όπως προειδοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο ενδεχόμενο αυτό τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει η Ελλάδα.
Τώρα νομίζω, χρειάζεται εγρήγορση εντός της Ε.Ε καθώς η Άγκυρα θα αρχίζει να στέλνει Σύρους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, με οργανωμένο τρόπο όπως προβλέπει η συμφωνία. Έτσι θα μπορέσουμε να δούμε αν οι Αυστριακοί ή οι Ούγγροι σύμμαχοι μας θα εφαρμόσουν όσα υπέγραψαν.