Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο πόλεμο Σουδάν με την απομάκρυνση της πρώτης ομάδος από αυτούς, μεταξύ των οποίων και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πετούν με γαλλικό αεροσκάφος και ενταγμένη σε γαλλική αποστολή από την πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ, προς τη μεγάλη αεροναυτική γαλλική βάση στο Κέρας της Αφρικής, στο Τζιμπουτί της Σομαλίας, ενώ ολοκληρώθηκε και η μεταστάθμευση των δύο μεταφορικών αεροσκαφών της ΠΑ με το προσωπικό που μεταφέρουν σε αεροδρόμιο της Νοτίου Αιγύπτου, κοντά στο Σουδάν.
Για το πρώτο γεγονός αυτό, όπως επισημαίνεται και από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ «…στο Τζιμπουτί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας».
Για το σκέλος αυτός της αποστολής, ο Έλλην ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα ΥΦΥΠΕΞ Κατερίνα Ζαχαροπούλου (ελληνικής καταγωγής), «για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς..
Είχαν προηγηθεί σήμερα, στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολουθήσεως της καταστάσεως στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, από πλευράς του Ελληνικού ΥΠΕΞ, δύο συσκέψεις της Μονάδος Διαχειρήσεως Κρίσεων, υπό τον Νίκο Δένδια, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΓΕΕΘΑ, από τις οποίες η πρώτη έγινε το πρωί και η δεύτερη το μεσημέρι.
Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΞ, που έχει τον συντονισμό της όλης επιχειρήσεως και των επαφών με τους ξένους παράγοντες και φορείς: «Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».
Σε καθαρώς στρατιωτικό επίπεδο, σήμερα το απόγευμα, στις 16.45, δύο μεταφορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, με προορισμό την Αίγυπτο. Τα αεροσκάφη αυτά είναι ένα C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) καθώς και ένα C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ).
Επί των δύο αυτών αεροσκαφών επιβαίνουν περίπου 30 άτομα, εκτός βεβαίως των πληρωμάτων των δύο αεροσκαφών. Ήτοι:
Τα πληρώματα των δύο αεροσκαφών της ΠΑ.
Κομάντος της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι είναι για την εγκατάσταση και τήρηση περιμέτρου ασφαλείας προκειμένου να επιβιβαστούν με ασφάλεια οι Έλληνες και Κύπριοι πολίτες.
Ειδικώς εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) μαζί με το απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό και εφόδια για παροχή πρώτων βοηθειών πεδίου μάχης (αν και ο μη γένοιτο απαιτηθεί) ή απλά για τη παροχή πρώτων βοηθειών προς τους δύο Έλληνες πολίτες τραυματίες και παρακολούθησή τους κατά την πτήση επιστροφής τους προς την πατρίδα, όπου και θα τύχουν πλήρους περιθάλψεως ανά περίπτωση.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίοι φυσικά, στην προαναφερθείσα ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι Έλληνες διπλωμάτες, με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Α8 Διευθύνσεως Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του ΥΠΕΞ, Σύμβουλο Πρεσβείας Α' Κωνσταντίνο Σούλιο.
Από στρατιωτικής πλευράς την όλη επιχείρηση ελέγχει το ΓΕΕΘΑ, μέσω του Κλάδου Επιχειρήσεων που ανέλαβε την σχεδίαση και της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) προσωπικό της οποίας την υλοποιεί.
Αξίζει να σημειωθεί και ως ενδεικτικό της ενδελεχούς προετοιμασίας που από πλευράς ΕΔ έχει ξεκινήσει ατύπως μεν, ουσιαστικώς δε, από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστό ότι υπάρχουν Έλληνες και Κύπριοι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, ότι το σύνολο του προσωπικού που συμμετέχει στην επιχείρηση, όλες τις προηγούμενες μέρες υποβλήθηκε στην απαραίτητη υγειονομική προετοιμασία και εξετάσεις στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ).
Η όλη ελληνική αποστολή έχει μετασταθμεύει στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου παραμένοντας σε προωθημένο αεροδρόμιο κοντά στο Σουδάν και πιο πιθανό τέτοιο σημείο θεωρείται το διεθνές αεροδρόμιο του Ασσουάν, καθώς δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός, ως τώρα, ο ακριβής προορισμός, παραμένοντας εκεί μέχρις ότου επιτευχθεί – σε διπλωματικό επίπεδο – συμφωνία για την ασφαλή εκκένωση των Ελλήνων υπηκόων, στην προκείμενη περίπτωση των υπολοίπων που έχουν μείνει μετά την επιτυχή απομάκρυνση της πρώτης ομάδος και των δύο τραυματιών από την γαλλική αποστολή. .
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ γίνονταν όλα αυτά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κώστα Φλώρο, βρίσκονταν στον εορτασμό του Προστάτη του Στρατού Ξηράς (εκτός του Πυροβολικού) Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Σχολή Πεζικού της Χαλκίδας, όπου είχαμε την ευκαιρία να τους ρωτήσουμε σχετικώς, αρνούμενοι ευγενικά οποιαδήποτε δήλωση, με την «υποσημείωση» ότι το όλο θέμα το χειρίζεται αποκλειστικώς και μόνο το ΥΠΕΞ και όλες οι ανακοινώσεις θα προέρχονται αποκλειστικώς και μόνο από αυτό.