Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βραχίονα ασφαλείας και αμύνης καθώς και την ενίσχυση της ναυτικής επιχειρήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) «ΑΣΠΙΔΕΣ» συζήτησαν στη συνάντησή τους ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζόζεπ Μπορέλ, τόσο κατά την αρχική συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ, όσο και κατά την εν συνεχεία επίσκεψή τους στο Στρατηγείο της επιχειρήσεως «ΑΣΠΙΔΕΣ» (OHQ EUNAVFOR ASPIDES), στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς/EU-ΟHQ, στη Λάρισα.
Οι κύριοι Δένδιας και Μπορέλ, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, επισκέφθηκαν το Στρατηγείο της επιχειρήσεως «ΑΣΠΙΔΕΣ» στη Λάρισα, όπου έτυχαν λεπτομερούς ενημερώσεως από τον Διοικητή της Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ και τους επιτελείς του, και ακολούθως προέβησαν σε κοινές δηλώσεις.
Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
- «Για εμάς, την Ελληνική Δημοκρατία, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών Άμυνας και Ασφάλειας και η δημιουργία επιτέλους ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό της αντίληψής μας για την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια στην Άμυνα, η πρόταση του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλτ Τουσκ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούμε ότι έχουν μια επιπλέον σημαντική πολιτική διάσταση. Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές αυτή η αντίληψη πρέπει να διέπει όλα τα κράτη της Ένωσής μας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει όταν τη στηρίζουν λίγα μόνο κράτη».
- «Οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι απόδειξη ότι η ΕΕ όταν θέλει, μπορεί. Μπορεί να αντιδράσει και μπορεί να είναι ένας πάροχος ασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν πρέπει να παραλείψω να σημειώσω επίσης ότι η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι μία καθαρά αμυντική επιχείρηση, με σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐα».
- Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση στην Αθήνα ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ «…για την μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «Ατζέντα 2030» και στο ταξίδι μας προς το Τζιμπουτί θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΕ. Στην Ελλάδα το κάνουμε ήδη με τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, του ΕΛΚΑΚ, νομίζω όμως ότι και η ευρωπαϊκή διάσταση της καινοτομίας είναι απαραίτητο να συζητηθεί και να εμβαθυνθεί».
- Χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του με τον κ. Μπορέλ «είτε ως Υπουργός Εξωτερικών, είτε ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας», τονίζοντας χαρακτηριστικώς ότι ο «Ζόζεπ Μπορέλ ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούσε κανείς να βασιστεί».
Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ, αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε το συμμετέχον προσωπικό στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», αναφέρθηκε στους πολύ σοβαρούς λόγους που συνέτειναν στο να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει επιχειρησιακά και «επί του πεδίου», η επιχείρηση, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Η μεταφορά φορτίων στην Ευρώπη από τις αγορές της Ασίας, αντί για τη διώρυγα του Σουέζ έχει τώρα εκτραπεί και γίνεται κυρίως μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, κάνοντας τον περίπου της Αφρικής, γεγονός που έχει προσθέσει 10-14 μέρες σε κάθε ταξίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά στις αυξήσεις των ναύλων και των ασφαλειών πλοίων και φορτίων.
- Το κόστος ανά κοντέϊνερ από την Κίνα προς την Ευρώπη έχει διπλασιαστεί.
- Η ημερήσια κίνηση μέσω της Διώρυγος του Σουέζ έχει μειωθεί κατά 50%, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικότατη μείωση εσόδων και για την Αίγυπτο, αλλά και γενικότερα οικονομικά προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία.
- Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προκαλέσει σημαντικότατες συνέπειες στις χώρες της περιοχής οι οποίες έχουν απολέσει σημαντικά τμήματα του εισοδήματός τους, με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να προκαλέσει, καθώς οι πλέον ασθενείς οικονομικώς χώρες είναι και οι πιο επιρρεπείς να υποστούν συνέπειες κάθε είδους.
- Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν ευθείες επιθέσεις κατά των συμφερόντων της ΕΕ και κατά της ειρήνης και σταθερότητος στην περιοχή.
- Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024. Από τότε τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» έχουν συνοδεύσει επιτυχώς περισσότερα από 170 εμπορικά πλοία, ενώ έχουν καταστρέψει περισσότερα από 19 drones και πυραύλους, που είχαν εκτοξεύσει οι Χούθι εναντίον πολιτικών στόχων.
- Στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» συμμετέχουν 6 χώρες – μέλη της ΕΕ με σκάφη που επιχειρούν στα διεθνή ύδατα και 15 κράτη – μέλη συμμετέχουν συνεισφέροντας προσωπικό στο επιχειρησιακό Στρατηγείο της επιχειρήσεως στη Λάρισα.
- Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» συνεργάζεται στενότατα με την υπό γαλλικό έλεγχο επιχείρηση “AGENOR” στην ίδια περιοχή, καθώς και με την υπό αμερικανική Διοίκηση επιχείρηση “Prosperity Guardian”.
- Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι μία καθαρώς αμυντική επιχείρηση για την προστασία εμπορικών σκαφών και δεν πραγματοποιεί επιθέσεις στο έδαφος των Χούθι, παρά μόνο καταστρέφει στόχους που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των πολιτικών σκαφών.
Ακολούθως οι κύριοι Δένδιας και Μπορέλ, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, Στρατηγό Δ. Χούπη και Αντιναύαρχο Κατάρα αντιστοίχως, μετέβησαν αεροπορικώς από την 110 Πτέρυγα Μάχης στο Τζιμπουτί, όπου ναυλοχεί η ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» η οποία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και την οποία θα επισκεφθούν σήμερα.