Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), στον Όλυμπο επισκέφθηκε, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζήτησε και παρακολούθησε επίδειξη συστημάτων drones, όπως έγραψε και στον προσωπικό λογαριασμό του στο «Χ», χωρίς άλλες διευκρινίσεις, ενώ και από το ΥΠΕΘΑ δεν βγήκε κάποια ιδιαίτερη, επιπλέον, ανακοίνωση.
Τον ΥΕΘΑ συνόδευαν ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, οι οποίοι έφτασαν στο στρατόπεδο του ΚΕΟΑΧ, που βρίσκεται στα περίπου 1800 μέτρα στη Δυτική πλευρά του ορεινού όγκου του Ολύμπου, με ένα ελικόπτερο ΝΗ-90 της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και εκεί τους υποδέχτηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο οποίος βρισκόταν στο ΚΕΟΑΧ από την προηγουμένη όπου και επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Σπαρμού στα ριζά του βουνού, από όπου περνά και ο μοναδικός δρόμος για το στρατόπεδο, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Από τις τέσσερις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο κ. Υπουργός, τα drones που διακρίνονται να χρησιμοποιούνται από τους άνδρες της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, είναι το ελληνικής κατασκευής drone “Atlas-204”, με ενσωματωμένο σύστημα MIMS Ranger της επίσης ελληνικής εταιρείας SCYTALYS, που χρησιμοποιείται για την απόκτηση Κοινής Τακτικής Εικόνας, ανταλλαγή δεδομένων αποστολής μεταξύ των μελών μιας επιχειρησιακής ομάδος, καθώς και μεταφορά κρίσιμων πληροφοριών σε υψηλότερα κλιμάκια Διοικήσεως και Ελέγχου (Command & Control/C2).
Επίσης, σε χώρο του ΚΕΑΟΧ συνήλθε το Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ), στο οποίο συμμετέχει το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και λαμβάνει αποφάσεις, που ακολούθως προωθούνται προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), όπως «αποκαλύφθηκε» και από τον ευμεγέθη χαρτοφύλακα γεμάτο με χαρτιά που κουβαλούσε υπό μάλης ο κ. Κεφαλογιάννης (μάλλον επικίνδυνος τρόπος μεταφοράς ευαίσθητων χαρτιών, ιδίως όταν επιβαίνεις σε ελικόπτερο που προσγειώνεται στην κορυφή του Ολύμπου που σχεδόν πάντα έχει ισχυρότατους ανέμους), χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε καθότι οι συνεδριάσεις του Οργάνου είναι απόρρητες από τη φύση τους.
Συμφώνως με την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ (www.army.gr) «Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.
Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε από το χειμώνα του 1950 – 1951 στο Σέλι του Βερμίου μέχρι και το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρατόπεδο «Ταγματάρχη (ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη». Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο του 1940 – 1941, έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 15 Απριλίου 1941, ως Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.
Στο ΚΕΟΑΧ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών.
Τα σχολεία τα οποία διεξάγονται στο ΚΕΟΑΧ είναι :
(1) Σχολείο Επιβιώσεως σε Ορεινές – Χιονοσκεπείς Περιοχές (ΣΕΟΧΠ).
(2) Εκπαίδευση Στρατιωτικών Σχολών (ΣΣΕ –ΣΜΥ).
(3) Εκπαίδευση Μονάδων.»