Το σχέδιο νόμου με το Στεγαστικό Πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασαν στην συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου, που συνήλθε υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Υπουργός και Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας και κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης αντιστοίχως, που εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030».
Το προαναφερθέν και υποβληθέν Σχέδιο Νόμου αφορά:
α) Την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χάραξη Στεγαστικής Πολιτικής, και βασικό στόχο το κάθε στέλεχος όταν θα λαμβάνει τη μετάθεσή του να λαμβάνει μαζί και το κλειδί του διαμερίσματος που θα μένει για όσο χρόνο παραμείνει στη νέα του θέση.
β) Τη θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών για την αναδιοργάνωση των Ταμείων Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) διά της συγχωνεύσεώς τους σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Αμύνης (ΤΑΕΘΑ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες ως προς την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος και την εν γένει μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
γ) Την αναβάθμιση της υφιστάμενης Υπηρεσίας Αξιοποιήσεως Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), με τη μετατροπή της στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΕΤΑΕΔ), που συστήνεται με το παρόν νομοσχέδιο, με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμφώνως με πηγές του ΥΠΕΘΑ «Πρόκειται για μια απαραίτητη μεταρρυθμιστική τομή για μία σειρά από λόγους:
● Συγχώνευση των τριών ταμείων ΤΕΘΑ- ΤΕΣ-ΤΑΑ σε ένα ενιαίο Ταμείο
Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ) με επαρκείς για την εκπλήρωση της
αποστολής του πόρους και υιοθέτηση ενιαίων διαδικασιών και σαφούς
νομικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του
● Δημιουργία Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας ΕΔ (Ολοκληρωμένο
Πληροφοριακό Σύστημα Ακινήτων), το οποίο αποτελεί σημαντικό
εργαλείο συστηματικής καταγραφής-απογραφής των ακινήτων των
Ενόπλων Δυνάμεων για τη διευκόλυνση του έργου της Υπηρεσίας και
της εκπλήρωσης της αποστολής της τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και
μακροπρόθεσμο επίπεδο
● Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας
Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) σε σύγχρονο νομικό πρόσωπο με
ενισχυμένες εξουσίες και ευελιξία, την Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων
Δυνάμεων (ΕΤΑΕΔ)
● Εξορθολογισμός των διοικητικών και οργανωτικών διαδικασιών
διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η
αξιοποίηση των ακινήτων με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο
● Στελέχωση των δύο νέων Φορέων (ΤΑΕΘΑ και ΕΤΑΕΔ) με
προσωπικό εξειδικευμένο στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των
Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα εργαλεία
● Εισαγωγή δυνατότητας εκπόνησης τεχνικής, νομικής και
χρηματοοικονομικής μελέτης για την τεκμηρίωση του στρατηγικού
σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων»
Αξίζει να επισημανθεί, ως ενδεικτικό της σημερινής επιεικώς απαράδεκτης καταστάσεως, συμφώνως με τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν 9 φορείς διαχειρίσεως της ακινήτου περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλα 11 νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το ΥΠΕΘΑ με σημαντική ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, τα έσοδα μερικών εξ αυτών αντί να διατίθενται για σκοπούς Εθνικής Αμύνης όπως οχυρωματικά έργα, εξοπλιστικά προγράμματα κλπ, διατίθενται σε επικουρικά ταμεία.
Ενδεικτικώς, μόνο το ΤΕΘΑ είναι κάτοχος του 0,2% της συνολικής Ελληνικής Επικράτειας καθώς έχει στο χαρτοφυλάκιό του 1.550 ακίνητα, όπως στρατόπεδα, πεδία βολής, στρατιωτικά οικήματα, λέσχες, Κέντρα Αποκαταστάσεως Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ), φυλάκια παραμεθορίου ζώνης, κτήρια – οικόπεδα εντός και εκτός αστικού ιστού, κληροδοτήματα κλπ
.