Μητσοτάκης, Σούνακ, Αγάλματα και από πίσω, τι;

 
MITSOTAKIS SUNAK

Ενημερώθηκε: 28/11/23 - 16:56

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η αήθης και προσβλητική, πρωτίστως για τον ίδιο και τη χώρα του, άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού κ.Ρίτσι Σούνακ να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλούμενος διπλωματικώς «αλλαγή προγράμματος του Βρετανού πρωθυπουργού της τελευταίας στιγμής», τυπικώς και επισήμως μπορεί να κρύβει την έντονη δυσφορία του για το θέμα της επιστροφής των Ελγινείων, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την άκρως επιτυχή συνέντευξη του Έλληνος πρωθυπουργού στη βρετανική τηλεόραση, μπορεί όμως να «κρύβει» και άλλους λόγους από πίσω.

Η σημερινή διαρροή «κύκλων» της Ντάουνιγκ Στριτ προς τους Βρετανούς πολιτικούς συντάκτες ότι «είχαν την αίσθηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο ήταν στη Βρετανία δεν θα έκανε συζήτηση για το θέμα της επιστροφής των αγαλμάτων» (ΕΡΤ – Ειδήσεις, ανταπόκριση από Λονδίνο) είναι επιεικώς αστεία. Δεν θα έστεκε ούτε λεπτό ο οποιοσδήποτε Έλλην Πρωθυπουργός βρισκόταν για τρεις ολόκληρες μέρες στο Λονδίνο, είχε επαφές κορυφαίου επιπέδου με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και δεν έκανε αναφορά στο μείζον αυτό, καθαρώς ηθικής τάξεως, θέμα. Δεν θα τολμούσε να γυρίσει στην Αθήνα, αν γινόταν κάτι τέτοιο. Επομένως το να το επικαλούνται και να το «διοχετεύουν» ως «διαρροή», μάλλον χειροτερεύει το όλο κλίμα και κατάσταση παρά το βελτιώνει!

Προσωπικώς, ΔΕΝ πιστεύουμε ότι οι Βρετανοί είναι τόσο πολιτικά αφελείς ή τόσο πολιτικά ανόητοι για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο και να ζητούν αυτό να γίνει πιστευτό από εχέφρονες πολίτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βρετανία.

Άρα, γιατί το λένε;

Επειδή οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται πάντα στο «κέρδος», αν είναι και «αμοιβαίο» τότε ακόμα καλύτερα, δεν μπορεί ουδείς στην Αθήνα να παραγνωρίσει και να μη λάβει υπόψη του τρία επί μέρους στοιχεία:

Πρώτο, ότι η Τουρκία, τουλάχιστον δημοσίως διαδίδει ότι συζητά με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά νέων (“Block.4”) ή παλαιότερων μεταχειρισμένων από τη ΡΑΦ (“Block.2/Block.3”) μαχητικών EF-2000 Typhoon.

Δεύτερο, προ δύο ημερών, γράφτηκε στον τουρκικό τύπο ότι το τουρκικό ναυτικό βρίσκεται σε κατ’ αρχάς διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς και το Βασιλικό Ναυτικό της «Γηραιάς Αλβιώνος», για την απόκτηση δύο μεταχειρισμένων φρεγατών Type-23, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς θεωρήθηκε ότι έτσι τορπιλλίζεται το τουρκικό ναυπηγικό πρόγραμμα, ιδίως στο θέμα της εξαγωγής/πωλήσεως σκαφών σε τρίτες χώρες.

Τρίτο, προ μερικών ημερών επίσης, υπογράφτηκε νέα συμφωνία αμυντικούς χαρακτήρος μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, με την οποία η τελευταία θα μπορεί να αποκτήσει από την πρώτη, οπλικά συστήματα είτε ολόκληρα είτε καθοριστικής σημασίας μέρη τους, όπως π.χ. κινητήρες για δικά της συστήματα που κατασκευάζονται στην Τουρκία, αλλά λόγω των εμποδίων που για διάφορους λόγους έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα, έχουν καθηλωθεί πλήθος από αυτά!

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ΔΕΝ είναι πλέον μέλος της ΕΕ και επομένως δεν δεσμεύεται από τις όποιες αποφάσεις απαγορεύσεως πωλήσεως οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα λάβουν οι Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων, για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια πρόοδος στις αγγλοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα της αποκτήσεως οπλικών συστημάτων για λογαριασμό της Άγκυρας από το Λονδίνο. Επιπροσθέτως το Ηνωμένο Βασίλειο, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προσφέρει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πωλήσει τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται η Άγκυρα, χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις, όπως θα προκληθούν αν π.χ. η Τουρκία αποκτήσει κάποιο (ή κάποια) οπλικά συστήματα είτε από τη Ρωσία, είτε από την Κίνα, είτε από αλλού, όπως η ίδια «απειλεί» να πράξει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ