«Είμαστε οι άγρυπνοι φύλακες του Αιγαίου και σώζουμε ζωές» τόνισε μεταξύ άλλων, από την ακριτική Σάμο, στην ομιλία του για την 200η επέτειο από τη διεξαγωγή της ομωνύμου ναυμαχίας (Ναυμαχία της Μυκάλης, 5 Ιουλίου 1824), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις αυτές.
Στις εκδηλώσεις αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα ΠΝ, ο Σάμιος στην καταγωγή Επιτελάρχης ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Βακεντής, και ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ως εκπρόσωποι του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη, ενώ παρέστη επίσης ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης.
Παρέστησαν επίσης οι Δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, Δυτικής Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, Φούρνων Ικαρίας κ. Δημήτρης Καρύδης, Πάτμου κ. Νικήτας Τσαμπαλάκης και Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ.Υπουργός και συζήτησε εκτενώς διάφορα θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία και στις υποδομές του νησιού.
Ο κ.Στυλιανίδης στην ομιλία του – μεταξύ άλλων – εξήρε το ρόλο και το έργο του Λιμενικού Σώματος αλλά και τη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές προσκήνιο: «Αν και είμαστε ένα μικρομεσαίο κράτος, σε μια τόσο ταραχώδη περιοχή και με μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, διατηρούμε την επιρροή μας στο διεθνές προσκήνιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έχουμε τόση δύναμη στο επίπεδο της ναυτιλίας ώστε - το έχω πει κι άλλες φορές ως κοινοτικός Επίτροπος - , που με κάνει να νιώθω πιο δυνατός ως Υπουργός Ναυτιλίας εξαιτίας αυτής της μεγάλης δύναμης που έχει η ελληνική ναυτιλία, η ελληνική ναυτοσύνη». Και πρόσθεσε: «Το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας είναι ένα τιμημένο Σώμα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εξαιρετική μνεία, γιατί φυλάσσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και την ίδια στιγμή, κυρίως, σώζει ζωές στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι διανύουμε καλύτερη περίοδο σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές. Ο Πρωθυπουργός μας με το διεθνές και ευρωπαϊκό του κύρος βοηθά πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».
Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι γνώμονας του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και του Λιμενικού Σώματος είναι η συνέχιση αυτού του δύσκολου μεν αλλά θεάρεστου έργου, διότι όπως είπε «διαφυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε οι άγρυπνοι φύλακες του Αιγαίου και την ίδια στιγμή σώζουμε ζωές. Παλεύουμε εναντίον των διακινητών, εναντίον αυτών των ανθρώπων που ουσιαστικά είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ανθρώπινες ψυχές για το κέρδος».
Ο κ. Στυλιανίδης, ο Στρατηγός Χούπης, και οι άλλοι επίσημοι, αφού παρέστησαν στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Πυθαγορείου και στην επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη, ως απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους όσους “έπεσαν υπέρ Πατρίδος” το 1824, ενώ τιμητική διέλευση άνωθεν του χώρου της τελετής πραγματοποίησε ένα «ζεύγος» μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και ακολούθως παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος». Κατόπιν, οι επίσημοι επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΤΠΚ «ΡΙΤΣΟΣ», που είχε καταπλεύσει για τις εκδηλώσεις αυτές, στο λιμάνι του νησιού, εκπροσωπώντας το ΠΝ και τον Ελληνικό Στόλο, που πριν 200 χρόνια καταναυμάχησε για άλλη μία φορά τον Οθωμανικό.
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στη Λιμενική Αρχή Σάμου όπου, ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη Σάμου Αντιπλοίαρχο ΛΣ Δημήτρη Τσινιά για θέματα που έχουν σχέση με την δραστηριότητα του Λιμεναρχείου. Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τα στελέχη του ΛΣ για το σημαντικό έργο που επιτελούν και τη διαρκή τους επαγρύπνηση για την προάσπιση των συνόρων και την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.