Την αυτοεξαίρεσή της από τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος με τη συμμετοχή 12 χωρών – κρατών μελών της Συμμαχίας, αποφάσισε η Τουρκία λόγω της ανυποχώρητης ελληνικής θέσεως να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο και η διεθνής πρακτική πράγμα που δεν δεχόταν η γείτων, επιμένοντας όπως τα μαχητικά της αεροσκάφη δεν καταθέτουν σχέδια πτήσεως εισερχόμενα στο FIR Αθηνών, ούτε και αποδεχόμενοι το πλήρες δικαίωμα ερεύνης και διασώσεως (SAR), που έχει η Ελλάδα εντός αυτού, νομικώς κατοχυρωμένο. Ως γνωστόν, η άσκηση “RAMSTEIN FLAG’24” θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024.
Έτσι η Τουρκία, ούσα τελικώς η ΜΟΝΗ από τις 13 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην άσκηση που δεν αποδεχόταν αυτά που αποδέχονταν οι 12 υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές χώρες, αποφάσισε όπως ΔΕΝ συμμετάσχει στη μεγαλύτερη αυτή αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ήπειρό μας!
Μία ενέργεια και πρακτική, μακρά απέχουσα από τη Συμμαχική λογική και πρακτική, που απλώς επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τη γνωστή ελληνική παροιμία: «Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμφώνως με αεροπορικές πηγές, το απόγευμα της Δευτέρας, επρόκειτο να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, που θα αποτελεί και τη «μητρική βάση» της ασκήσεως, τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16C/D, όπως προβλεπόταν και στο πρόγραμμα.
Η Ελληνική πλευρά είχε επανειλημμένως διατυπώσει την άποψη, ότι η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη βεβαίως να συμμετάσχει στην άσκηση αρκεί να προβεί στην κατάθεση Σχεδίων Πτήσεως κατά την είσοδό των αεροσκαφών της στο FIR Αθηνών, στην έμπρακτη αναγνώριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, καθώς και του δικαιώματος για Έρευνα-Διάσωση (SAR) εντός του FIR Αθηνών.
Η Τουρκία δεν δέχτηκε τίποτα από αυτά, καθώς αλλιώς θα δημιουργείτο ισχυρό δεδικασμένο που θα έπληττε τις παγίως υποστηριζόμενες αλλά έκνομες θέσεις της, με αποτέλεσμα να μη δηλώσει τελικώς τη συμμετοχή της στην άσκηση, η οποία συμφώνως με τους διοργανωτές θα πραγματοποιηθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών!
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η Τουρκία συμμετείχε στην άσκηση “RAMSTEIN FLAG’24” τότε θα έπρεπε να καταθέτει Σχέδια Πτήσεως για:
--- Τέσσερα μαχητικά της F-16C/D που θα στάθμευαν και θα επιχειρούσαν από την Ανδραβίδα.
--- Ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού («τάνκερ»), τύπου KC-135R.
--- Αριθμό μεταφορικών αεροσκαφών που θα συνόδευαν τα αεροσκάφη αυτή, κυρίως τα μαχητικά, και θα μετέφεραν το απαραίτητο προσωπικό εδάφους διαφόρων ειδικοτήτων και τα προβλεπόμενα κρίσιμα ανταλλακτικά.
Ήδη, με επίκεντρο πάντα την Ανδραβίδα, έχουν ξεκινήσει οι λεγόμενες «πτήσεις εξοικειώσεως» των ξένων ιπταμένων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, με τον εναέριο χώρο και το ανάγλυφο της Δυτική, με έμφαση την ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο, καθώς το θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον ως τώρα, στην άσκηση.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό από ανώτατη στρατιωτική πηγή, η Ελλάδα και η ΠΑ πιο συγκεκριμένα, δεν θα μπορούσε να υπαναχωρήσει σε δύο τεχνάσματα που επιχείρησε η τουρκική πλευρά, που πρότεινε την πτήση των τουρκικών αεροσκαφών χωρίς μεν να καταθέτουν σχέδιο πτήσεως αλλά πετώντας με «ανοιχτό» το σύστημα αναγνωρίσεως φίλιου ή εχθρικού αεροσκάφους (IFF), κάτι που η γείτων επιχειρεί ανεπιτυχώς να επιβάλει στην Αθήνα την τελευταία 30ετία, ούτε και να κατατεθεί Σχέδιο Πτήσεως για λογαριασμό της Τουρκίας, μέσω ΝΑΤΟ, προς την Αθήνα και την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας(ΥΠΑ). Αμφότερες οι παλαιόθεν υποστηριζόμενες από την Τουρκία «προτάσεις» της απορρίφθηκαν από την Αθήνα, με αποτέλεσμα τελικώς τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στην άσκηση.