Σοβαρές ευθύνες για το ΓΕΕΘΑ σχετικά με το δυστύχημα στη Λιβύη προκύπτουν από έρευνα της «Καθημερινής» της Κυριακής για λάθη, αμέλειες και βιαστικό σχεδιασμό της αποστολής.
Αποκαλύπτει μέσω επίσημων εγγράφων ότι ο κίνδυνος της αποστολής στη Λιβύη, που κατέληξε να στοιχίσει τη ζωή σε τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο νέους εθελοντές διερμηνείς της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, μόνο άγνωστος δεν ήταν στα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος. Ωστόσο, n προειδοποίηση για ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του οδικού αγνοήθηκε και η αποστολή επιχειρήθηκε - και μάλιστα σε χρόνο πολύ πιο σύντομο απ' ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί.
Ο ειδικός ερευνητής, Νικόλας Κατσίμπρας, αποκαλύπτει πως έγγραφο προειδοποίησε μάταια τα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος για το ρίσκο. Μέλη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που επικαλείται το δημοσίευμα, υποστηρίζουν πως αυτή αγνόησε μήνυμα σε παρουσίαση της ΕΤΑ υπήρχε διαφάνεια, η οποία έγραφε ότι «τα οδικά ταξίδια εντός της Λιβύης παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνα. Τα τροχαία ατυχήματα είναι συχνά και οδηγούν συχνά σε θανάτους» αλλά δεν υπήρχε στην τελική παρουσίαση της ΔΕΠ για το Γενικό Επιτελείο.
Επίσης, η αποστολή πραγματοποιήθηκε σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι προβλέπουν οι κανονισμοί (έξι ημέρες από την λήψη της απόφασης ως την έγκριση). Στελέχη του στρατού αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι το διάστημα της μιάμισης ημέρας, από την προπαρασκευαστική διαταγή μέχρι την έκδοση της εκτελεστικής διαταγής, δεν ήταν αρκετό για την προετοιμασία της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Επίσης, η εφημερίδα επικαλείται δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που εκφράζουν την απορία τους για τη διατύπωση της διαταγής, για τον σκοπό της αποστολής: «συνδρομή με εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό» σε συνδυασμό με την «προβολή της σημαίας» και την ανάγκη και «αδιάλειπτης βιντεοκάλυψης».
Στελέχη της Διοίκησης φοβούνται ότι οι ευθύνες θα φορτωθούν στον επικεφαλής της αποστολής, που τραυματίστηκε στην αποστολή τον Σεπτέμβρη.