Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συνομιλίες για θέματα διμερών συνεργασιών και εξοπλιστικών είχε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του (4-5 Νοεμβρίου) στο Παρίσι, για τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση αμυντικών βιομηχανιών του ναυτικού τομέως παγκοσμίως, τη EURONAVAL ’24, μετά από σχετική πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Ναυάρχου Νικολά Βοζούρ (Nicolas Vaujour).
Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του αυτής στην προαναφερθείσα Διεθνή Έκθεση, ο Ναύαρχος Κατάρας συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Ναύαρχο Βοζούρ και τον Διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Προγραμμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ (NIPO) Υποναύαρχο Άντονυ Ε. Ρόσσι (Anthony E. Rossi), με τους οποίους συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Θυμίζουμε στο σημείο αυτό, όπως τόνισε και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας στη χθεσινή του ομιλία στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιώς, η Ελλάδα, το ΥΠΕΘΑ και φυσικά το ΓΕΝ, την παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους αντίστοιχους φορείς της γαλλικής πλευράς για την τέταρτη φρεγάτα τύπου FDI-HN “Belh@rra”, κλάσεως «Κίμων», ενώ έχει ξεκινήσει επίσης η προκαταρκτική φάση της διερευνήσεως των υποβρυχίων της επόμενης γενιάς, που θα μπορούν να εκτοξεύουν και στρατηγικά βλήματα κρουζ, όπως τόνισε επίσης ο κ. Δένδιας. Σε αμφότερα τα προγράμματα αυτά συμμετέχει η Γαλλία, στο μεν θέμα της τέταρτης φρεγάτας καθ’ ολοκληρία, στο δε θέμα των υποβρυχίων ως μία από τις δυνητικές υποψηφιότητες.
Επιπροσθέτως, πάντα υπάρχει από ελληνικής πλευράς «ανοικτό» το θέμα των «Πλοίων Μάχης Αβαθών Υδάτων» (Littoral Combat Ships/LCS), αλλά όχι αυτών, των προβληματικών που είχαν αποδεσμεύσει και μας διέθεταν «δωρεάν» οι Αμερικανοί, αλλά άλλες τέσσερις μεταγενέστερης κατασκευής, που ζητούμε εμείς, και επί των οποίων έχουν επιλυθεί τα προβλήματα των πρώτων, και δεν διαθέτουν – «προς το παρόν» - οι Αμερικανοί καθώς τα πλοία αυτά τα έχουν εισέτι επιχειρησιακά στη δύναμη του Στόλου τους.
Επομένως, οι συνομιλίες του Έλληνος Αρχηγού με τον Γάλλο ομόλογό του και τον αρμόδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, αν και τίποτε δεν ανακοινώθηκε επισήμως για τα αντικείμενά τους, «όλοι οι παροικούντες τη (ναυτική) Ιερουσαλήμ» εκτιμούν βασίμως περί του τι συζητήθηκε.
Επιπλέον, κατά την παραμονή του στην Έκθεση, ο Ναύαρχος Κατάρας παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), όπου επισκέφθηκε τα περίπτερα και των 16 ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στην Έκθεση και συζήτησε με τους αρμοδίους τους, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περίπτερα άλλων εταιρειών
αμυντικής τεχνολογίας και να ενημερωθεί επί των εξελίξεων σε θέματα
ναυτικής τεχνολογίας και ναυπηγικής.